Cocaïnegebruik lijkt geen negatieve effecten te hebben op de hersenstructuur,volgens de eerste resultaten van het AMC-onderzoek naar cocaïne, CocaSert. De onderzoekers vergeleken de hersenscans en vragenlijsten van vijftig coke-gebruikende mannen met die van niet-gebruikers.
Uit eerder onderzoek bleken wel verschillen tussen gebruikers en niet-gebruikers, maar die schrijven de onderzoekers toe aan karaktereigenschappen. Veel gebruikers hebben een hogere impulsiviteit, maar dat lijkt eerder de oorzaak dan het gevolg: impulsiviteit is een bekende risicofactor voor cocaïnegebruik. Wel hebben de gebruikers meer problemen met hun gezondheid, financiële situatie en relaties.
Serotonine
Om te kunnen verklaren waarom sommige mensen makkelijker met cocaïne kunnen stoppen dan anderen, richten de onderzoekers zich voornamelijk op de rol van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.
Voor CocaSert worden mannen onderzocht die sinds tien jaar gemiddeld 2,5 gram coke per week gebruiken. Hun functioneren en de erfelijke factoren staan in het onderzoek centraal. Anders dan in ander onderzoek kijkt CocaSert naar mensen die niet hulpzoekend zijn. Om met zekerheid iets te kunnen zeggen over de gevolgen van cocaïne wordt er nog gezocht naar twintig gebruikers die mee willen doen. Dat kan door te mailen naar uitvoerend onderzoeker Anne Marije Kaag
a.m.kaag@amc.nl