Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Preventieve scan kost Nederland 32 tot 40 miljoen
wetenschap

Preventieve scan kost Nederland 32 tot 40 miljoen

Marieke Buijs Marieke Buijs,
10 December 2013 - 17:00
Voor elke gezonde persoon die zich preventief laat screenen met een full bodyscan betaalt de samenleving zo'n vierhonderd euro, zo blijkt uit berekeningen van AMC-radiotherapeut Lukas Stalpers. De scan betalen patiënten zelf, maar de kosten voor de samenleving vloeien voort uit vervolgonderzoek in de reguliere zorg. Totaal komt dat voor Nederland neer op zo'n 32 tot 40 miljoen euro per jaar, zo'n 0,1 procent op het budget voor curatieve zorg in 2014. In AMC Magazine licht Stalpers zijn berekening toe.

Minister Schippers overweegt de full bodyscan - die nu verboden is in Nederland, maar waarvoor Nederlanders naar klinieken net over de grens afreizen - toe te staan. De gezondheidsraad buigt zich nu over het idee.

Medische molen
Stalpers maakt zich zorgen over de kosten die gepaard gaan met de medische 'apk'. Die lopen op, omdat bijvoorbeeld een mri-scan, zelfs met een relatief goede scanner, in twintig procent van de gevallen een schijnbare afwijking toont. Die afwijking moet verder door huisarts en medisch specialist worden onderzocht, terwijl slechts twee procent van de bevolking daadwerkelijk iets mankeert. Achttien procent van de onderzochten gaat dus voor niets de medische molen in.

Bovendien betwijfelt Stalpers of de apk de gezondheid wel ten goede komt. 'Het is de vraag of vroegdiagnostiek het leven verlengt. [...] Als ik cynisch ben, dan zeg ik dat de persoon bij wie toevallig iets ernstigs wordt opgespoord, alleen eerder weet dat hij een ziekte heeft en dood gaat.' Sterker nog, complicaties die optreden tijdens het vervolgonderzoek kunnen de gezondheid van patiënten juist schaden. Stalpers geeft als voorbeeld een patiënt bij wie een vlekje op de longen was ontdekt. De longspecialist kon alleen een diagnose stellen door een stukje weefsel te verwijderen. Die ingreep liep mis en de patiënt verbleef drie dagen op de intensive care, terwijl het vlekje in feite niets bijzonders bleek.

website loading