De Watergraafsmeer, ondanks de schaarse ruimte en klimaatverandering, ook in de toekomst leefbaar houden. Dat voornemen werd onlangs uitgesproken door onder anderen Gerard van Haarlem, voorzitter van het Domein Techniek aan de HvA.
Samen met vertegenwoordigers van Waternet, Gemeente Amsterdam, Universiteit Utrecht, TU Delft en Curnet ondertekende Van Haarlem op 3 november het kennis- en opleidingsconvenant van De Vitale Stad WATERgraafsmeer. Hiermee hebben de instanties afgesproken zich in te zullen zetten voor een toekomstbestendige stadswijk.
Met de ondertekening van het convenant ontstaat het eerste gebiedsgerichte kennis- en opleidingsprogramma in Nederland. Door het koppelen van onderzoek , onderwijs en projectontwikkeling hopen de instanties problemen in het poldergebied efficiƫnter aan te kunnen pakken. De komende jaren worden de problemen in Watergraafsmeer naar verwachting groter. De toenemende urbanisatie zorgt voor stadsverdichting en ook de klimaatverandering kan voor de stadswijk, die 5,5 meter onder NAP ligt, grote gevolgen hebben. Om deze redenen is het volgens de instanties essentieel om de krachten te bundelen.
Praktijkgericht
De HvA benadrukt in haar overweging in het convenant het belang van praktijkgericht onderzoek. Ook het belang van samenwerking met lokale partners wordt door de HvA onderstreept. In het bijzonder de opleidingen bouwkunde, bouwtechnische bedrijfskunde en civiele techniek worden hierbij genoemd als centra waar praktijkgericht onderzoek en onderwijs elkaar in het belang van De Vitale Stad moeten vinden. Tevens wordt in het convenant de ambitie uitgesproken met een nog te ontwikkelen excellentieprogramma en masteropleiding een extra bijdrage te kunnen leveren aan het kennis- en opleidingsprogramma.