Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Libisch cultureel erfgoed 'slecht onderhouden'
wetenschap

Libisch cultureel erfgoed 'slecht onderhouden'

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
26 November 2011 - 08:36
UvA-archeoloog Joris Kila is voor de tweede keer naar Libië geweest om opnieuw te bekijken wat de cultuurhistorische schade is van de inmiddels beëindig conflict in Libië. Tijdens een eerdere missie in september bezocht hij onder meer Leptis Magna en de hoofdstad Tripoli. Tijdens zijn recente missie bezocht hij onder meer Benghazi, bolwerk van de voormalige opstandelingen en Cyrene, een stad uit de Griekse oudheid.

Kila heeft geconcludeerd dat er in Benghazi ‘lichte plunderingen’ hebben plaats gevonden. Maar volgens hem zijn de archeologische sites van Cyrene en Apollonia ‘zeer goed’ bewaard gebleven. ‘Een groot probleem is echter de slechte staat van archeologische objecten als gebouwen, tempels en beelden in Libië. Jarenlang is er geen onderhoud gepleegd omdat Khadafi daar geen tijd en geld in wilde steken.

Tijdens het conflict in Libië is een van de belangrijkste collecties uit de Oudheid, de Benghazi goudschat, gestolen. Die schat wordt beschouwd als een van de belangrijkste schatten uit de Oudheid. Ze bevat duizenden vooral gouden Griekse en Romeinse munten, juwelen en kleine standbeelden.

Hels karwei
Kila was op de plek waar de schat is gestolen was, nu niet meer dan een met drilboren gemaakt gat in de grond van een bankgebouw. ‘Waarschijnlijk hebben bewoners uit de omgeving de Benghazischat gestolen. Inmiddels zijn een paar munten opgedoken op een markt in de Egyptische stad Alexandrië, maar het ziet ernaar uit dat het een hels karwei wordt om deze historisch en kostbare schat weer bij elkaar te krijgen.’

Zie de UvA-website voor foto's en het missierapport
website loading