Zijn de zoekresultaten van Google zo goed als we denken? Deze week is UvA-student Information Studies Matthijs Rijken samen met de Nederlandse startup Zeef een onderzoek gestart naar het online zoekgedrag van Amerikaanse internetgebruikers.
Het internetplatform Zeef maakt webpagina’s over bepaalde onderwerpen waarbij de zoekresultaten zijn samengesteld door experts, zogeheten curatoren. Een soort Startpagina dus, maar dan met een strengere selectie van links die door de curatoren voortdurend up-to-date wordt gehouden.
Rijken onderzoekt in zijn masterscriptie of internetgebruikers dergelijke door curatoren samengestelde zoekresultaten beter vinden dan Google-resultaten. Hij doet dat door enquêtes te houden onder proefpersonen, die van bepaalde onderwerpen de zoekresultaten van Zeef en die van Google te zien krijgen, zonder te weten welke resultaten waarvan afkomstig zijn. De proefpersonen moeten aangeven in welke mate ze tevreden zijn met de zoekresultaten en in hoeverre ze die relevant vinden.
Filteren
Volgens Rijken zullen platforms zoals Zeef in de toekomst een plek naast Google innemen. ‘Het een kan niet zonder het ander. Je hebt grote zoekmachines nodig om informatie in eerste instantie te vinden. Curatoren kunnen daaruit de meest relevante resultaten filteren, iets wat een computer niet goed kan,’ zegt Rijken. Hij verwacht dat de door curatoren uitgekozen resultaten vooral van pas komen bij algemene zoekopdrachten. ‘Als je bijvoorbeeld iets over een stad wilt weten, dan zijn de pagina’s van Zeef beter omdat ze ook context bieden. Voor specifieke zoekopdrachten blijft Google de beste optie.’
Rijken en zijn onderzoekspartners streven ernaar in juli de uitkomsten van het onderzoek bekend te maken.