Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
'Bredere aanpak pesten blijkt extra effectief'
wetenschap

'Bredere aanpak pesten blijkt extra effectief'

Jim Jansen Jim Jansen,
17 May 2014 - 11:26
De wekelijkse doorgeefvraag: een wetenschapper stelt een vraag aan een collega uit een ander vakgebied. Arjen Sutterland vraagt Ruben Fukkink (lector Urban Education HvA en hoogleraar kinderopvang): Verbeteren antipestprogramma’s de schoolprestaties van de hele klas?

‘Pesten op school kan kinderen tot wanhoop drijven, zelfs tot zelfmoord als allerlaatste stap. Het probleem is helder, maar hoe zit het met de oplossing? En verbeteren anti-pestprogramma’s de schoolprestaties? Deze vraag houdt meerdere betrokkenen bezig, ook staatssecretaris Sander Dekker en Kinderombudsman Marc Dullaert. En hoe graag zij ook een oplossing willen zien, er is een vervelend probleem. In de woorden van de staatssecretaris: "Er is een wildgroei aan antipestmethoden ontstaan. Scholen hebben vaak geen idee welke methoden effect hebben. Er gaat daarom veel energie verloren met antipestaanpakken waarvan zeer de vraag is of ze nut hebben. We kunnen pesten alleen tegengaan als we duidelijke keuzes durven maken, als we kiezen voor methoden die werken."
Tot medio januari mochten ontwikkelaars hun antipestprogramma aanmelden bij een loket van het Nederlands Jeugdinstituut. Deskundigen beoordelen de programma’s dan aan de hand van vaste criteria: Is het programma theoretisch onderbouwd? En is het bewezen effectief? We stuiten dan op een bekend Nederlands probleem: bewezen effectieve aanpakken zijn schaars
Buitenlands onderzoek laat zien dat antipestprogramma’s effectief zijn, ook bij klassen waar pesten een probleem is. Bredere aanpakken met aandacht voor sociale relaties op school, peer support, pesten na schooltijd en risicoleerlingen blijken extra effectief te zijn. Aan de leerprestaties van de klas zijn we nog niet toegekomen. De aandacht is in onderzoek uitgegaan naar het pesten zelf. En in Nederland zijn we zelfs daar nog niet eens aan toegekomen.'

Ruben Fukkink vraagt Willem van Winden (lector Amsterdamse kenniseconomie aan de HvA): Is de Amsterdamse kenniseconomie – met HvA, VU, UvA en andere kennisinstituten – uniek in Nederland, of zijn we in dit opzicht net als Delft, Eindhoven en Rotterdam?

Beluister hieronder de uitzending van Folia maakt kennis met Ruben Fukkink of lees het profiel uit Folia Magazine.



website loading