In Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond ontving psycholoog Martijn Wokke vanmiddag de Creatieve Geest Prijs uit de handen van Freek en Hella de Jonge. De prijs is een initiatief van de Freek en Hella de Jonge Stichting om jonge wetenschappers die zich bezighouden met neurobiologie aan te moedigen. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.
Brain Day
De uitreiking van de Creatieve Geest Prijs vormde het slotstuk van Brain Day, een symposium waarmee het nieuwe onderzoekscentrum Amsterdam Brain & Cognition (ABC) zichzelf vandaag presenteerde. ABC is een interdisciplinair instituut dat zich bezig zal houden met cognitieve wetenschap.
Uit vijf inzendingen werden drie genomineerden gekozen die deze middag hun idee mochten pitchen. Dat drietal bestond uit Dilène van Campen (Radboud Universiteit Nijmegen), Anouk van Loon (Vrije Universiteit) en Martijn Wokke (Universiteit van Amsterdam).
Van Campen pitchte onder de noemer The two-faced nerd het idee om de positieve kanten van afwijkend gedrag te onderzoeken. Als voorbeeld noemde ze daarbij de Engelse geheime dienst die specifiek dyslecten heeft aangeworven omdat zij anders tegen gecodeerde berichten aan kijken dan degenen zonder taalstoornis.
Van Loon luisterde haar presentatie A creative brain is a flexible brain op met allerlei voorbeelden van visueel bedrog. Haar onderzoeksvoorstel betrof de samenhang tussen creativiteit en de flexibiliteit om met visuele illusies om te gaan.
Beide dames beten echter in het stof, want UvA-wetenschapper Wokke ging met de eer en het prijzengeld naar huis. Alhoewel hij veruit de meest technische presentatie gaf, wist hij de jury met onder andere Freek de Jonge zelf en UvA-hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys te overtuigen. Wokke zal het bedrag gaan gebruiken om manieren om de invloed van de prefrontale cortex te reduceren bij het oplossen van problemen te onderzoeken. Het uitschakelen of verminderen van processen in de prefrontale cortex zou een positief effect kunnen hebben op de creativiteit.