Ondanks een toegenomen aanbod van andere programma’s blijken Nederlandse televisiekijkers toch vaker naar journaaluitzendingen te kijken dan twintig jaar geleden. Dat blijkt uit de dissertatie van communicatiewetenschapper Anke Wonneberger, waarop zij op 1 december promoveert. Uit haar onderzoek blijkt dat televisiekijkers wekelijks gemiddeld honderd minuten naar een journaaluitzending kijken van, met name, NOS of RTL 4.
Twintig jaar geleden was dat gemiddeld zestig minuten. Hoewel er veel alternatieven voor ‘het nieuws’ zijn, hebben de beschikbaarheid van die alternatieven kennelijk geen invloed op het kijken naar de mainstream journaals. Volgens Wonneberger duidt deze ontwikkeling niet op een gestegen interesse voor nieuws en politiek maar op een vaste ingesleten gewoonte.
Wonneberger stelt in haar proefschrift verder dat bijna niemand 'uitsluitend' naar lichte nieuws- en actualiteitenprogramma’s kijkt als Hart van Nederland (SBS6) of De Wereld Draait Door (Vara). ‘Vrijwel alle kijkers kiezen zowel voor een journaal als voor achtergrondprogramma’s bij het nieuws. Het klopt dus ook niet dat de lichtere programma’s een groep kijkers trekt die anders nooit met nieuws en actualiteiten bereikt zou worden,’ aldus Wonneberger. Een opmerkelijke conclusie uit haar proefschrift is verder dat 'de honger naar nieuws uniek is voor Nederland', want in andere Europese landen en in de Verenigde Staten kijkt men de laatste twintig jaar juist minder lang naar de nieuwsuitzendingen.