Drie onderzoeksteams waarbij ook UvA-wetenschappers betrokken zijn, ontvangen een forse NWO-subsidie voor het opzetten of verbeteren van hun onderzoeksfaciliteiten. De investering is onderdeel van de 'nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten', waarmee de NWO het Nederlandse onderzoeksklimaat wil stimuleren door de faciliteiten te verbeteren.
De UvA is betrokken bij drie van de zes gesubsidieerde projecten. De Clariah (Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities) moet een digitale database voor data en software uit verschillende geesteswetenschappelijke disciplines worden. Geesteswetenschappers uit alle vakgebieden kunnen hiermee disciplineoverschrijdende vragen gaan onderzoeken. Clariah ontvangt 12 miljoen euro voor de ontwikkeling van onderzoeksinstrumenten en het opleiden van wetenschappers. Naast de UvA zijn ook het Huygens instituut, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) , het Meertens Instituut, Beeld en Geluid, de Radboud Universiteit, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit bij het project betrokken.
Het aan de UvA verbonden Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica) ontvangt voor een upgrade van de detectoren van de LHC-deeltjesversneller in Cern, Genève. Het gaat om de Atlas-, Alice- en LHCb-detectoren, en de computing-infrastructuur voor dataopslag en -analyse. De UvA werkt hierbij samen met Radboud Universiteit, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit.
Ten slotte krijgt ook de Square Kilometre Array (SKA) geld van NWO. Dit moet grootste en krachtigste radiotelescoop ter wereld worden, opgesteld in zowel Zuid-Afrika als Australië. Vanaf 2020 moet deze beelden produceren uit de tijd waarin de vroegste sterren en sterrenstelsels ontstonden. Hiervoor is 12 miljoen euro beschikbaar gesteld, dat wordt gebruikt voor de ontwikkeling van hardware en software om de data te verwerken die de telescoop in de toekomst gaat produceren. Hoofdaanvrager is Astron, het NWO-instituut voor radiosterrenkunde. Aan het project werken verder naast de UvA ook Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden en Radboud Universiteit.