Net als in voorgaande jaren is de UvA de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de QS World University Rankings. De UvA stijgt in de overall ranglijst naar plaats 50 wereldwijd. Vorig jaar stond de UvA nog op de 58e plaats.
De ranking, samengesteld door het Britse bedrijf
Quacquarelli Symonds, meet jaarlijks de kwaliteit van het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek aan een groot aantal universiteiten over de hele wereld. Daar rolt een zogenoemde QS-ranglijst uit, samengesteld op basis van zes criteria: de academische reputatie, de reputatie bij werkgevers, het aantal citaties, de verhouding staf-studenten, het aandeel internationale staf, en het aandeel internationale studenten. Dit levert een overall ranking op, waarbij de UvA nu dus op de vijftigste plaats staat met een score van 80,5 op een schaal van 100.
De UvA wordt gevolgd door de Universiteit Leiden (75) de Universiteit Utrecht (80), de TU Delft (86) en de universiteiten van Groningen en Rotterdam (ex aequo plaats 90). Samenwerkingspartner VU staat op plaats 171 en de Technische Universiteit Eindhoven, waar de UvA verkennende samenwerkingsgesprekken mee gaat voeren, staat op plaats 147. De laagst genoteerde Nederlandse universiteit is de Universiteit van Tilburg (367).
Studentenstad
Ook in de zogenoemde
Faculty Area Rankings, de beoordeling per wetenschappelijke discipline, zit de UvA in de lift:
Life Sciences & Medicine maakt een sprong, van plaats 58 in 2013 naar plaats 37 dit jaar.
Social Sciences & Management is wereldwijd 42e (vorig jaar 48e) en
Arts & Humanities staat 46e (vorig jaar 50e). Verder klimt
Natural Sciences van plaats 116 naar 100 en
Engineering & Technology van 159 naar 137. In de ranglijst met beste studentensteden, waarin dus niet de kwaliteit van de universiteit wordt gemeten maar de kwaliteit van het studentenleven, staat Amsterdam op de 36e plaats. Wereldwijd staan Parijs en Londen op de eerste respectievelijk tweede plaats.
Discussie
De QS World University Rankings is een ranglijst die door veel wetenschappers wordt beschouwd als een van de invloedrijkste en meest vooraanstaande ranglijsten van universiteiten. Naast de QS-ranglijst staan ook de Academic Ranking of World Universities (de zogenoemde Shanghai-ranglijst) en de Times Higher Education World University Rankings hoog aangeschreven.
Het belang van dergelijke ranglijsten staat overigens ook geregeld ter discussie omdat het al te competitief gedrag van wetenschappers zou kunnen aanwakkeren. Ook staan particuliere – en
dure - universiteiten in Engeland en de Verenigde Staten steevast aan de wereldtop omdat ze succesvol aan fondsenwerving doen onder alumni, vaak veel geld verdienen met onderzoek in de derde geldstroom, geavanceerde faciliteiten hebben en topwetenschappers weten aan te trekken. Zo ziet de top van de ranglijst er dit jaar min of meer hetzelfde uit als voorgaande jaren: het Massachusetts Institute of Technology (VS) voert de lijst aan, gevolgd door de University of Cambridge (Engeland) en Imperial College London (Engeland) op respectievelijk plaats twee en drie. Vorig jaar bezetten respectievelijk MIT, Harvard en Cambridge de eerste drie plaatsen.
Zie hier voor de wereldwijde ranking - voor sommige onderdelen eerst inloggen.