Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Dijkgraaf: juist nu investeren in wetenschap
wetenschap

Dijkgraaf: juist nu investeren in wetenschap

Een van onze redacteuren Een van onze redacteuren,
6 December 2011 - 12:27
Betreft
Deel op
Om te overleven in crisistijd moet de Nederlandse overheid investeren in de wetenschap. Dat zegt Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), in een interview met Folia Magazine.

‘De politiek focust op de korte termijn, maar zou zich eens moeten afvragen: hoe staan we er over tien jaar voor? Bedrijven in crisis stoten van alles af, maar nooit hun onderzoeksafdeling.’ Dijkgraaf (51) zwaait af als president van de KNAW om vanaf volgend jaar leiding te geven aan het prestigieuze Institute for Advanced Study (IAS) in het Amerikaanse Princeton. Een instituut waar Albert Einstein ooit werkte.

‘Dat is in de jaren dertig opgericht onder het motto: het nu van nutteloos onderzoek. En een ander credo was: geen verplichtingen, alleen maar mogelijkheden. Ik zeg niet dat de hele wetenschap zo moet zijn, maar creatieve wetenschappers moet je wel de vrijheid geven. Dan komen ze tot dingen waarvan iedereen uiteindelijk versteld kan staan,’ aldus Dijkgraaf in het interview.

Beethoven
Volgens de natuurkundige, die sinds 1992 hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam is en sinds 2008 is verbonden aan de KNAW, is er in de wetenschap steeds minder ruimte om nieuwe onderzoekterreinen te verkennen en fouten te maken. ‘Een onderzoeker moet een plan maken: over die jaar ben ik daar, over vijf jaar daar. In de kunsten zou dat toch redelijk vreemd zijn; Beethoven wist van tevoren echt niet dat hij negen symfonieën ging maken.’

In het interview zegt Dijkgraaf het gevoel te hebben de Nederlandse wetenschap in de steek te laten. ‘Ik was graag nog even doorgegaan bij de KNAW. Maar intussen ben ik ervan overtuigd dat het ook goed is als iemand anders hier leiding gaat geven,’ aldus Dijkgraaf. ‘En ik blijf universiteitshoogleraar bij de UvA, dus ik denk dat ik vanuit Amerika nog wel wat kan betekenen.’

Lees het hele interview in Folia Magazine #13
lees meer
website loading