Met een lezing van Saskia Sassen vond gisteren de opening plaats van het Centre for Urban Studies, een nieuw onderzoeksprogramma van de UvA. De Nederlands-Amerikaans socioloog en econoom besprak een aantal ontwikkelingen in het veld van Urban Studies, voornamelijk op het gebied van globalisatie, het onderzoeksgebied waarin zij internationale bekendheid verwierf.
Sassen sprak onder meer over de stad als onmisbare ruimte voor de internationale bedrijven en financiële systemen. ‘Stedelijke ruimte heeft de onzichtbare capaciteit expertise om te vormen tot een geheel dat meer waard is dan de som der delen, een productiefunctie van kennis.’ Ze pleitte voor open source urbanism, waarbij de politieke en economische systemen die worden toegepast op stedelijke ruimte door iedere inzittende kunnen worden aangepast en vernieuwd. Zij prees daarbij de Occupy-beweging om de manier waarop deze ‘nieuwe semantische ruimte heeft gecreëerd voor protest’.
Sassen wees verder naar financiële systemen als veroorzakers van de recessie. ‘Banken verhandelen geld dat ze hebben, financiële systemen handelen in geld dat ze niet hebben. Door invasie van andere sectoren hebben ze grote waarde verworven, maar kunnen die nu nergens meer investeren, behalve in zichzelf.’ Zij waarschuwde, tenslotte, dat het een grote denkfout is om de Eurocrisis te zien als het falen van de Europese Unie.
Brug
De focus van de 29 docenten en meer dan 40 promovendi die aan het programma deelnemen zal liggen op interdisciplinair onderzoek. Hoogleraar Jan Nijman, directeur van het Centre : 'Er zijn veel sociale wetenschappers die zich van huis uit vrij bewegen over de grenzen van verschillende disciplines, maar het kan altijd beter. We willen een brug slaan tussen politieke wetenschappen, sociale geografie, maar ook bijvoorbeeld rechten en geschiedenis. De gedragswetenschappen staan los van de Geesteswetenschappen, maar juist in een stad als Amsterdam is het historisch perspectief onmisbaar.’