Hoe kunnen mensen het beste een keuze maken, met of zonder overleg? Dat was de vraag die centraal stond in de scriptie van de ex-logica-student Roosmarijn Goldbach. Gisteren won ze er op de Universiteitsdag de UvA Scriptieprijs mee.
Van de vijfduizend UvA-afgestudeerden van dit jaar stonden er tijdens de universiteitsdag dertien op het podium. Hun scriptie was met een 8.5 of hoger beoordeeld en daarom dongen ze mee voor de scriptieprijs en de zesduizend euro aan prijzengeld die over de nummers één, twee en drie werd verdeeld. De decanen van alle faculteiten beoordeelden de genomineerde scripties op wetenschappelijke inhoud en originaliteit, vertelde nieuwslezer en UvA-alumnus Rik van de Westerlaken, die uitreiking presenteerde. Zelf had hij een 7,5 voor zijn scriptie en was hij 'lang niet zo briljant als deze genomineerden'.
Mooi opgeschreven
‘De universiteit is maar zo goed als haar beste studenten,’ zei Geneeskundedecaan en juryvoorzitter Marcel Levi. ‘Als ik hier zo naar het podium kijk dan versterkt dat het beeld dat het, ondanks de negatieve publiciteit van de afgelopen tijd helemaal niet zo slecht gaat met de UvA.’ De genomineerden hadden kort daarvoor allemaal in een minuut een samenvatting van hun scriptie gegeven en stonden op een rijtje zenuwachtig op de bekendmaking van de winnaars te wachten.
‘We waren het eigenlijk best snel eens over de nummer een,' zo kondigde Levi de eerste prijs aan, onder oplopende spanning. ‘Er is er altijd wel eentje meer goed dan goed. Waar wij vooral van onder de indruk waren is dat het onderzoek erg multidisciplinair was, veel vakgebieden aan elkaar zijn geknoopt, het onderzoek op systematische wijze was uitgevoerd en het ook nog eens heel mooi was opgeschreven.’ Het was Roosmarijn Goldbach die daarna de prijs in ontvangst mocht nemen.
Eerst vakantie
‘Ik stond perplex, had het totaal niet verwacht, zegt winnares Goldbach na afloop, met een bos bloemen en een fles wijn nog in haar handen. Ze legt uit dat haar scriptie er in de kern op neerkomt hoe mensen het beste tot een besluit kunnen komen: met of zonder overleg. Ze ontwierp daarvoor een wiskundig beslissingsmodel waardoor een deliberatieve keuze, gebaseerd op overleg, patstellingen kan helpen voorkomen.'
Goldbach is in mei afgestudeerd en daarna meteen aan de slag gegaan als bijlesdocente voor eindexamenkandidaten. Wat ze nu gaat doen weet ze nog niet, ze twijfelt er over om te gaan promoveren of docent op een middelbare school te worden. In ieder geval wil ze eerst een maand vrij nemen, om te wandelen in Oostenrijk. Lachend: ‘Omdat ik zo druk ben geweest ben ik echt wel toe aan vakantie. Ik vind dat ik dat wel verdiend heb.’