KWF Kankerbestrijding kent in totaal 1.585.864 euro toe aan projecten binnen het AMC op het gebied van kankeronderzoek. Het geld gaat naar twee fundamentele onderzoeksprojecten en twee klinische studies. Waar fundamenteel onderzoek streeft naar beter begrip van de mechanismen achter kanker, toetsen klinische studies de werking van nieuwe behandelingen op patiënten.
De subsidie maakt deel uit van een toekenning van meer dan 21 miljoen euro aan medische centra over heel Nederland. In totaal kregen veertig projecten bedragen toegewezen, variërend van 14 duizend tot 3 miljoen euro. Het KWF stimuleert met deze subsidies wetenschappelijk onderzoek, dat moet leiden tot een beter begrip van kanker en effectievere bestrijding van de ziekte.
Alpe d'Huzes
Van de anderhalf miljoen euro voor het AMC gaat het leeuwendeel naar een project dat zoekt naar remmers voor een eiwit dat kankercellen helpt overleven. De kunst hierbij is het vinden van een remmer die gezonde cellen ongemoeid laat. Het onderzoek staat onder leiding van Victor Peperzak en kan rekenen op een bijdrage van 765.162 euro. Het project was een van de winnaars van de tijdens de Alpe d’Huzes uitgereikte Bas Mulder Awards, een prijs voor jonge onderzoekers.
Stamcellen
Een bedrag van 554.500 euro is toegekend aan fundamenteel onderzoek naar darmkanker. Dit project, onder leiding van Jan Paul Medema en Louis Vermeulen, onderzoekt hoe kankerstamcellen de weerstand van tumoren tegen chemotherapie beïnvloeden. Zulke stamcellen kunnen zichzelf beschermen tegen sommige bij chemotherapie gebruikte stoffen. Bovendien is een enkele kwaadaardige stamcel al voldoende om een tumor na de chemotherapie terug te brengen in de staat van voor de behandeling.
Klinische studies
Tot slot gaat 266.202 euro naar twee klinische studies. Een daarvan staat onder leiding van Pieter Tanis en kijkt naar de effectiviteit van het spoelen van de buikholte met verwarmde chemotherapie bij patiënten met darmkanker, direct of kort na een operatie. De hoop is dat dit de kans op uitzaaiingen op het buikvlies vermindert. Hiervoor komt 252.032 euro beschikbaar.
De overige 14.170 euro is bestemd voor een studie onder leiding van Anneke Westermann naar een middel dat patiënten kan helpen met een zeer zeldzame vorm van kanker aan de baarmoeder. Chemotherapie roeit deze vorm van kanker zelden helemaal uit. Het na de chemotherapie toedienen van het geneesmiddel cabozantinib zet mogelijk een rem op terugkeer van de ziekte.