Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
In beeld | Strips De Jager te zien bij Bijzondere Collecties
Foto: Bijzondere Collecties / Gerrit de Jager
actueel

In beeld | Strips De Jager te zien bij Bijzondere Collecties

Willem van Ewijk Willem van Ewijk,
11 July 2016 - 16:16

Stripmaker Gerrit de Jager heeft zijn archief overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de UvA. Tot 17 juli wordt zijn werk geëxposeerd aan de Oude Turfmarkt. Folia publiceert alvast een paar prenten uit de collectie.

Volgens de beheerder van de stripcollectie Jos van Waterschoot is De Jager zelf naar Bijzondere Collecties gestapt. ‘Hij zei dat hij “eindelijk eens van die zooi afwilde”.’ Daarna duurde het nog vier jaar voor zijn archief in de verzameling werd opgenomen. De Jager, bekend van 'De familie Doorzon', wilde namelijk honderdtachtig dozen overdragen – het gaat om 15.000 originele strippagina’s, cartoons, illustraties en schetsen, en dat terwijl Bijzondere Collecties al enige tijd beleid voert dat er niet meer archief bij mag komen. ‘What comes in, must go out,’ zegt Van Waterschoot. ‘Je gooit er niet graag vijfendertig meter strips uit.’ 

 

Voor Van Waterschoot is het geen verrassing dat de stripmaker zijn archief toevertrouwt aan de beheerder van het UvA-erfgoed. Eerder gaf een aantal striptekenaars waaronder Dick Briel hun archief in beheer. Tekenaars dragen hun archief over als ze ervoor willen zorgen dat hun werk ook na hun actieve carrière voor een groot publiek te zien blijft. ‘Ze willen dat hun collectie bij elkaar blijft en niet verdwijnt in privécollecties. Dan komen ze al snel bij ons uit,’ zegt Van Waterschoot. ‘Bijzondere Collecties is in Nederland de enige instelling met een grote openbare stripcollectie.’

 

Prenten

Met het werk van De Jager beschikt Bijzondere Collecties over originele prenten van een van de bekendste striptekenaars van Nederland. Zoals dit originele ontwerp voor het eerste album van 'De familie Doorzon', dat in 1981 verscheen. 

 

(De tekst loopt door onder de illustratie.)

 

Brievenrubriek

Of deze prent die De Jager maakte voor de brievenrubriek van het weekblad Sjors en Sjimmie. Lezers stuurden brieven in waarin ze vertelden wat ze van de strips vonden, en de redactie reageerde daar weer op in de vorm van een strip. De Jager heeft dozen vol prenten gemaakt voor de brievenrubriek van de Sjors en Sjimmie, en later ook voor de Eppo. ‘Dit soort tekeningen stuurde hij per fax naar de redactie.’

 

(De tekst loopt door onder de illustratie.)

Stevenhagen
'De familie Doorzon' maakte De Jager overigens met Wim Stevenhagen. Na hun opleiding aan de Rietveld Academie werkten ze samen onder het pseudoniem 'Prutswerk'. Onderstaande strip van 'Sulle Hooms' stamt van eind jaren zeventig; volgens Van Waterschoot ‘het prille begin’ van De Jagers carrière.

 

(De tekst loopt door onder de illustratie.)

Uitgever
Voor de strips van de louche platenbaas 'Toon Ladder', die in het tijdschrift Muziek Expres verscheen stond uitgever Ger van Wulften model, weet Van Waterschoot. ‘Toon Ladder was een platenbaas die zijn geld verdiende door list en bedrog, en Ger van Wulften was de uitgever van het werk van De Jager. Van hem werd gezegd dat hij alle opbrengsten in eigen zak stak en de stripmakers afscheepte met een fooi, maar dat is niet waar,’ aldus Van Waterschoot. 

 

(De tekst loopt door onder de illustratie.) 

Textiel
‘In Hongkong werd veel van dit soort textiel gemaakt,’ zegt Van Waterschoot verwijzend naar het Chinese handschrift op deze prent van een boze John Doorzon. Volgens de stripconservator zal de afbeelding gedrukt zijn op ondergoed of beddengoed. 

 

 

De tentoonstelling van het werk van Gerrit de Jager is tot en met 17 juli te zien bij de Bijzondere Collecties van de UvA, Oude Turfmarkt 129.

website loading