Brievenrubriek
Of deze prent die De Jager maakte voor de brievenrubriek van het weekblad Sjors en Sjimmie. Lezers stuurden brieven in waarin ze vertelden wat ze van de strips vonden, en de redactie reageerde daar weer op in de vorm van een strip. De Jager heeft dozen vol prenten gemaakt voor de brievenrubriek van de Sjors en Sjimmie, en later ook voor de Eppo. ‘Dit soort tekeningen stuurde hij per fax naar de redactie.’
(De tekst loopt door onder de illustratie.)
Stevenhagen
'De familie Doorzon' maakte De Jager overigens met Wim Stevenhagen. Na hun opleiding aan de Rietveld Academie werkten ze samen onder het pseudoniem 'Prutswerk'. Onderstaande strip van 'Sulle Hooms' stamt van eind jaren zeventig; volgens Van Waterschoot ‘het prille begin’ van De Jagers carrière.
(De tekst loopt door onder de illustratie.)
Uitgever
Voor de strips van de louche platenbaas 'Toon Ladder', die in het tijdschrift Muziek Expres verscheen stond uitgever Ger van Wulften model, weet Van Waterschoot. ‘Toon Ladder was een platenbaas die zijn geld verdiende door list en bedrog, en Ger van Wulften was de uitgever van het werk van De Jager. Van hem werd gezegd dat hij alle opbrengsten in eigen zak stak en de stripmakers afscheepte met een fooi, maar dat is niet waar,’ aldus Van Waterschoot.
(De tekst loopt door onder de illustratie.)
Textiel
‘In Hongkong werd veel van dit soort textiel gemaakt,’ zegt Van Waterschoot verwijzend naar het Chinese handschrift op deze prent van een boze John Doorzon. Volgens de stripconservator zal de afbeelding gedrukt zijn op ondergoed of beddengoed.
De tentoonstelling van het werk van Gerrit de Jager is tot en met 17 juli te zien bij de Bijzondere Collecties van de UvA, Oude Turfmarkt 129.