Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei vanmiddag dat het experiment met instellingsaccreditatie voorlopig van tafel gaat. Ze gaat werken aan een brief waarin ze de pilot gaat verhelderen en aan de argumenten van de Tweede Kamer tegemoet zal komen. Eerder dit jaar kondigde minister aan dat ze zes universiteiten en zes hogescholen de mogelijkheid wilde geven om zelf de kwaliteit van hun opleidingen te controleren. Op dit moment doen externe visitatiecommissies dat nog.
Iedere zes jaar worden opleidingen van universiteiten en hogescholen gekeurd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Aan die keuring gaat een zogenaamde visitatie voor af. Daarbij bezoekt een commissie, bestaande uit hoogleraren, studenten, docenten en soms mensen uit het werkveld, een opleiding om te kijken of deze deugdelijk is. Op basis van het rapport dat die commissie maakt, beslist de NVAO. Slagen opleidingen niet voor die keuring, dan mogen zij geen diploma’s uitreiken.
Visitatiecommissie
Volgens universiteiten en hogescholen is deze procedure te bureaucratisch en leidt het tot te veel papierwerk. Daarom lobbyen ze al enige tijd voor een nieuwe vorm van accreditatie: de instellingsaccreditatie. Daarbij worden de afzonderlijke opleidingen niet meer gecontroleerd door visitatiecommissies, maar regelen universiteiten en hogescholen zelf de zogenaamde kwaliteitszorg. De NVAO accrediteert dan enkel de universiteit en hogeschool als geheel.
Minister Bussemaker kondigde voor de zomer aan met zo’n systeem te willen experimenteren. Zes universiteiten en zes hogescholen zouden dan voor een bepaalde tijd een instellingsaccreditatie mogen aanvragen. Daar is echter veel weerstand tegen vanuit de Tweede Kamer, zo bleek vanmiddag in een overleg. Met name VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg en SP-onderwijswoordvoerder Jasper van Dijk kraakten harde noten.
Bezwaren
De Tweede Kamer vroeg de minister uiteindelijk om met een nieuw voorstel te komen voor pilots met de accreditatie waarin ze meer rekening houdt met de bezwaren van de tegenstanders. Die vrezen er met name voor dat 'de slager zijn eigen vlees zal keuren' en er minder toezicht op de kwaliteit van het onderwijs zal zijn.
De UvA en HvA gaven eerder allebei aan mee te willen doen aan de pilot met instellingsaccreditatie. Of die pilot nog doorgaat en wanneer dat dan zal zijn, is sinds vanmiddag echter hoogst onzeker.