Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Deze conferentie moet privacy in ere herstellen
Foto: Thierry Ehrmann (cc, via Flickr)
actueel

Deze conferentie moet privacy in ere herstellen

Willem van Ewijk Willem van Ewijk,
23 October 2015 - 10:22
Betreft
Deel op

Het begrip van privacy als fundamenteel recht moet terugkomen, vindt Beate Roessler, hoogleraar ethiek aan de UvA. Ze is, met het Amsterdam Platform for Privacy Research, een van de organisatoren van de Amsterdam Privacy Conference, die vandaag van start gaat aan de UvA.

‘Je zult op deze conferentie niet iemand vinden als Mark Zuckerberg, die zoiets zegt als “the age of privacy is over”’, zegt Beate Roessler, hoogleraar Wijsbegeerte aan de UvA. Ze is een van de organisatoren van de Amsterdam Privacy Conference (APC), naar haar zeggen ‘een van de grootste conferenties over privacy wereldwijdMark Zuckerberg is een van de oprichters van Facebook. Hij is ook ceo van het bedrijf.’.

 

 
Tijdens de conferentie, die tot maandag zal duren, zullen wetenschappers van allerlei disciplines de problematiek in kaart proberen te brengen: juristen, sociologen, filosofen, economen en mediatheoretici. Alle driehonderdvijftig deelnemersplekken zijn vergeven, en er is zelfs een wachtlijst waar zo’n vijftig tot honderd mensen op staan.

 

Het onderwerp ‘privacy’ staat met de onthullingen van de afluisterprogramma’s van de NSA door Edward Snowden, en aanhoudende verontwaardiging over de keer op keer weer veranderende voorwaarden van sociale media als Facebook dan ook bijna onafgebroken in de belangstelling. Nog geen drie weken geleden oordeeldeDeze uitspraak zorgde internationaal voor veel opschudding en wordt de 'safe harbour ruling' genoemd. het Hof van Justitie van de Europese Unie al dat bedrijven niet meer zomaar privacygevoelige gegevens van Europeanen mochten opslaan op Amerikaanse servers.

 

Daartoe verklaarde het Hof een vijftien jaar oude overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Europese Commissie ongeldig. Deze zogenoemde ‘veilige haven’-regeling stond bedrijven als Facebook toe om gegevens van Europeanen op te slaan op servers in de Verenigde Staten, zolang ze maar konden garanderen dat de gegevens zouden worden beschermd.

 

(De tekst loopt door onder de foto.)

Foto: Thierry Ehrmann (cc, via Flickr)
'Er is geen harde natuurlijke grens meer tussen privé en publiek'

De zaak was aangespannen door de Oostenrijkse activist Max Schrems. Volgens Schrems kon na de onthullingen van Edward SnowdenEdward Snowden onthulde onder meer hoe bedrijven als Apple, Google en Facebook privacygevoelige informatie overdragen aan de Amerikaanse geheime dienst. niet meer worden volgehouden dat de ‘veilige haven’-regeling privacy rechten van burgers adequaat beschermt.

 

'Privacy als waarde'
Schrems zal vrijdagmiddag op de conferentie spreken als eregast. Het succes van zijn zaak bij het Hof van de EU wordt gezien als een grote doorbraak in de bewustwording over privacyproblematiek. En als het aan Roessler ligt draagt de APC daar verder aan bij. ‘We hopen heel erg dat mensen gevoelig worden voor privacy en de problemen die daaromheen hangen,’ zegt ze.

Vanuit haar eigen expertise, de ethiek, legt Roessler uit waarom dat zo belangrijk is. ‘Het basale begrip voor privacy als waarde moet terugkeren,’ zegt ze. ‘Privacy is een mensenrecht, net als andere vrijheidsrechten, want zonder privacy kun je geen autonoom leven hebben. Dat is heel fundamenteel. De overheid mag zich niet met je privéleven bemoeien.’ Veel mensen zijn het belang van privacy langzaamaan aan het vergeten, zegt ze. 

 

De grootste bedreigingen van het privéleven liggen volgens Roessler bij de geheime diensten en hun afluisterprogramma's, en bij de bedrijven die de privégegevens 'soms verzamelen en doorgeven'  aan die geheime diensten. Ze erkent dat het ook een probleem is dat gebruikers van sociale media zelf niet voorzichtig genoeg zijn met wat we prijsgeven. 'Maar dat is niet de kern van het probleem,' zegt Roessler. 'Facebook is een leuk communicatiemiddel, we zijn niet persoonlijk verantwoordelijk als er misbruik wordt gemaakt van onze gegevens.'

lees meer
website loading