Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
actueel

Willem van Ewijk Willem van Ewijk,
23 October 2015 - 10:22
About
Share on
Foto: Thierry Ehrmann (cc, via Flickr)
'Er is geen harde natuurlijke grens meer tussen privé en publiek'

De zaak was aangespannen door de Oostenrijkse activist Max Schrems. Volgens Schrems kon na de onthullingen van Edward SnowdenEdward Snowden onthulde onder meer hoe bedrijven als Apple, Google en Facebook privacygevoelige informatie overdragen aan de Amerikaanse geheime dienst. niet meer worden volgehouden dat de ‘veilige haven’-regeling privacy rechten van burgers adequaat beschermt.

 

'Privacy als waarde'
Schrems zal vrijdagmiddag op de conferentie spreken als eregast. Het succes van zijn zaak bij het Hof van de EU wordt gezien als een grote doorbraak in de bewustwording over privacyproblematiek. En als het aan Roessler ligt draagt de APC daar verder aan bij. ‘We hopen heel erg dat mensen gevoelig worden voor privacy en de problemen die daaromheen hangen,’ zegt ze.

Vanuit haar eigen expertise, de ethiek, legt Roessler uit waarom dat zo belangrijk is. ‘Het basale begrip voor privacy als waarde moet terugkeren,’ zegt ze. ‘Privacy is een mensenrecht, net als andere vrijheidsrechten, want zonder privacy kun je geen autonoom leven hebben. Dat is heel fundamenteel. De overheid mag zich niet met je privéleven bemoeien.’ Veel mensen zijn het belang van privacy langzaamaan aan het vergeten, zegt ze. 

 

De grootste bedreigingen van het privéleven liggen volgens Roessler bij de geheime diensten en hun afluisterprogramma's, en bij de bedrijven die de privégegevens 'soms verzamelen en doorgeven'  aan die geheime diensten. Ze erkent dat het ook een probleem is dat gebruikers van sociale media zelf niet voorzichtig genoeg zijn met wat we prijsgeven. 'Maar dat is niet de kern van het probleem,' zegt Roessler. 'Facebook is een leuk communicatiemiddel, we zijn niet persoonlijk verantwoordelijk als er misbruik wordt gemaakt van onze gegevens.'

read more
website loading