Hoe is Atzo Nicolaï in het oog van de storm terecht gekomen?
Dat heeft een aantal oorzaken, maar de belangrijkste is dat een deel van de academische gemeenschap het gevoel heeft dat Nicolaï enerzijds te veel politiek bedrijft en anderzijds nalatig is. De Raad van Toezicht controleert over het algemeen slechts of het bestuur van een universiteit of hogeschool het goed doet en of de financiële huishouding klopt. Het enige moment waarop de Raad van Toezicht meestal op de voorgrond treedt is bij de benoeming van bestuurders.
Bestuurslid Hans Amman trad vorige maand echter af omdat hij een conflict had met Atzo Nicolaï over de samenwerking tussen UvA en HvA. Hans Amman vond dat er snel twee besturen zouden moeten komen: één voor UvA en één voor HvA, terwijl Nicolaï daar weinig in zag. Vervolgens zou Nicolaï volgens ingewijden Amman op een zijspoor hebben gezet. Daarmee ging hij volgens velen zijn boekje te buiten. Ook bij de benoeming van de bestuurders die Louise Gunning en Dymph van den BoomCollegevoorzitter Louise Gunning stapte vorig jaar op na de Maagdenhuisbezetting, UvA-rector magnificus Dymph van den Boom gaat binnenkort met emeritaat. opvolgen, zou Nicolaï niet accuraat hebben gehandeld. De procedure loopt al bijna een half jaar, vorige maand lekte vrijwel alle informatie uit de sollicitatiecommissie uit en er zijn nog steeds geen nieuwe bestuurders.
En hoe gaat het eigenlijk met de originele doelstellingen?
Niet bepaald goed. Enkel op het punt van de (1) efficiencywinst en het (3) op de juiste plaats krijgen van de instroom boekten UvA en HvA tot op heden resultaten. De meer onderwijsinhoudelijke doelstellingen zijn tot nu toe niet gehaald, zo blijkt uit een analyse die Folia vorige maand uitvoerde.
Gaan de UvA en HvA nu uit elkaar?
Het lijkt erop dat de situatie steeds moeilijker houdbaar wordt. De unieke coalitie van decanen en medezeggenschap die een brandbrief schreef vertegenwoordigt een heel groot deel van de UvA-gemeenschap. Daarmee is het de facto het standpunt van de UvA geworden dat men af wil van het gezamenlijke bestuur. Zowel de decanen als de medezeggenschap van de HvA houden op dit moment de kaken strak op elkaar, maar volgens ingewijden zouden in ieder geval enkele decanen de oproep van de UvA-collega’s steunen. Als ook de HvA zich uitspreekt voor een eigen bestuur, dan lijkt een splitsing van het College van Bestuur niet meer tegen te houden.