Rennend door het gebouw zag Esther echter geen leeg AMC. Vrijwilligers wezen op elke hoek lopers de weg. Fotografen bivakkeerden op de beste spots voor de beste shots. Vanaf een balkon stond een elftal verplegers te applaudiseren. En op het terrasplein kreeg Esther net als elke loper luide aanmoedingen, zelfs van patiënten die op hun bed naar de plek toe waren gerold.
Drievoudig paralympisch atlete
Niet alle toeschouwers hadden in de gaten dat één van de hardloopsters met één been en een prothese liep. De dagen van Marije Smits (29), drievoudig deelneemster aan de Paralympische Spelen, als topsporter zijn voorbij. Ze koos na de spelen van London om zich te richten op haar studie Geneeskunde aan het AMC. ‘En als je niet honderd procent kiest voor topsport, kies je dus honderd procent niet voor topsport,’ zegt ze zelf. Zodoende nam ze afscheid van het dagelijks trainen op Papendal.
Maar stoppen met bewegen zal ze nooit doen. En stoppen met het AMC bezoeken waarschijnlijk ook niet. ‘Ik vind het altijd fijn om op het AMC te zijn. Als kind kwam ik hier al, toen mijn been geamputeerd moest worden vanwege kanker. Later heb ik er moeten revalideren. Daarna ben ik er gaan studeren, heb ik er onderzoek gedaan, en nu loop ik er coschappen. Het voelt als een thuis. Mijn vriend is met me meegelopen, dus ik heb hem gelijk al rennend een rondleiding gegeven.’
De AMC Loop is echter meer dan een rondleiding, het is ook een wedstrijd. De meest in het oog springende winnaar van de dag was Michiel Hulleman, onderzoeker bij het AMC Hartcentrum. Hij was dit jaar de snelste op de tien kilometer, na de vorige twee jaar al de vijf en de vijftien kilometer te hebben gewonnen. Bij de bedrijvenloop triomfeerden de tandartsen van Acta. De volledige uitslagen zijn hier te vinden.