Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
‘We doen een oproep naar de politiek voor een andere benadering van de geestes- wetenschappen’

In de tijd dat het nog beroerd ging met de bètawetenschappen – pak weg tien jaar geleden – werd vanuit Den Haag een campagne gestart om meer studenten te interesseren voor bètadisciplines. Dat is een uiterst succesvolle campagne geweest, niet in het minst omdat er binnen het bètadomein veel interdisciplinaire studies in het leven werden geroepen. De bètafaculteit van de UvA barst intussen uit haar voegen: het aantal studenten is er de afgelopen jaren enorm gegroeid: van 3.500 in 2010/2011 naar 5.500 in 2015/2016, een toename van meer dan vijftig procent. In dezelfde periode zakte het aantal studenten bij de FGw van 7.900 naar 6.100, een terugloop van dertig procent.

 

Brug bouwen

Alfapact wil dat er nu ook brede politieke aandacht komt voor de geesteswetenschappen en een gerichte campagne om meer studenten de geesteswetenschappen in te trekken. Extra geld vanuit Den Haag, dat via het Regieorgaan Geesteswetenschappen al jaren in de geesteswetenschappen aan de UvA en andere universiteiten wordt gepompt, is niet voldoende. ‘We doen een oproep naar de politiek voor een andere benadering van de geesteswetenschappen, gerichte voorlichting op middelbare scholen en bachelordagen, een herwaardering voor de expertise van geesteswetenschappers in het bedrijfsleven en een brug bouwen naar de niet-academische wereld,’ zegt Van Rosmalen. ‘Wetenschap is een antwoord op de menselijke nieuwsgierigheid. We willen weten hoe de wereld en de mens in elkaar zit. De geesteswetenschappen geven inzicht in belangrijke menselijke kwesties en hebben dus altijd waarde.’

 

De geesteswetenschappenfaculteit van de UvA is - in navolging van andere Nederlandse faculteiten geesteswetenschappen - inmiddels bezig met een herstructurering van het curriculum. Die herziening is vooral gericht op meer interdisciplinariteit, samenwerking tussen vakgebieden en het aanbieden van Engelstalige tracks. 

website loading