Vier deelonderzoeken
Het onderzoek is onderverdeeld in vier deelonderzoeken, die door verschillende onderzoeksteams worden uitgevoerd. Eén team verricht kwantitatief onderzoek naar de samenstelling van studenten en staf aan de UvA. Ze proberen zoveel mogelijk UvA-data boven water te krijgen op het gebied van gender, etniciteit en functiebeperking. Omdat de UvA deze informatie niet bijhoudt, maken de onderzoekers gebruik van databases zoals die van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen. Het team heeft ook een enquête uitgezet onder studenten en medewerkers.
Het tweede team houdt zich bezig met het diversiteitsbeleid van de UvA. Het spit bestaande regelgeving door op landelijk en Europees niveau en hield tot nu toe zestien interviews met UvA-medewerkers die over diversiteit gaan, onder wie decanen van vijf van de zeven faculteiten.
Team nummer drie onderzoekt de hidden messages; de informele factoren die ervoor zorgen dat studenten zich al dan niet thuis voelen aan de UvA. De onderzoekers verzamelen verhalen van studenten en medewerkers die ter illustratie kunnen worden gebruikt voor de uitsluitende werking van dit soort verborgen signalen. Aan de hand van foto’s onderzoeken ze de toegankelijkheid van UvA-gebouwen.
Het laatste team analyseert wat er aan de UvA onderwezen wordt en op welke manier dat gebeurt. Daarbij buigt het zich over de vraag of er een ‘curriculascan’ kan worden ontworpen om vakken met een divers curriculum in kaart te brengen. Interviews en discussierondes met studenten en medewerkers moeten blootleggen welke structurele, dan wel pedagogische praktijken diversiteit bevorderen of juist tegenwerken.
Diversity unit
De commissie wil uiteindelijk een permanente, UvA-brede diversity unit instellen die de universiteit adviseert op het gebied van diversiteit en die de situatie op dit gebied nauwlettend in de gaten houdt. Isabel Hoving, diversity officer aan de Universiteit Leiden gaf eind juni een workshop aan de commissieleden waarin ze het diversiteitsbeleid van de universiteit Leiden toelichtte en tips gaf over de ‘do’s en don’ts’.
Wekker en haar team worden verder bijgestaan door een internationale Raad van Advies bestaand uit deskundigen uit binnen- en buitenland zoals taalwetenschapper Walter Mignolo van de Amerikaanse Duke University, diversity officer van de Rotterdamse Erasmus Universiteit Hanneke Takkenberg, VU-hoogleraar diversiteit en onderwijs Maurice Crul en Philomena Essed, hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Amerikaanse Antioch University. Essed gaf bovendien onlangs in het Maagdenhuis een lezing over alledaags racisme en de toekomst van de universiteit. Met tweehonderdvijftig toehoorders was het volgens de commissie de best bezochte Maagdenhuislezing tot nog toe.