De eer die Santos krijgt is volgens Steele helemaal terecht. ‘Deze Nobelprijs is zeer terecht en ik gun het Santos van harte. De toewijding waarmee Santos deze bijna onmogelijke taak op zich heeft genomen en de intelligente manier waarop hij samen met zijn regering is omgesprongen met de onderhandelingen, is bewonderenswaardig.’
‘Slimme leugens’
In alle euforie zouden we bijna de harde realiteit vergeten, zegt Steele. ‘Santos is in Colombia geen geliefde president en het vredesverdrag heeft daar onder geleden,’ gaat Steele verder. Ze doelt daarbij op de populaire ex-president Uribe die de felle oppositie tegen het verdrag leidde.
‘Zoals de afgelopen dagen in het Colombiaanse media naar buiten is gekomen, lijkt het erop dat Uribe met slimme leugens het volk achter zich heeft weten te krijgen.’ Zo heeft Juan Carlos Vélez, de man achter de strategie van de oppositiecampagne, naar buiten gebracht dat de oppositie bewust is gestopt met het informeren over het vredesverdrag en doelbewust negatieve sentimenten onder de bevolking heeft aangewakkerd.
Daardoor lijkt de polarisatie in Colombia groter dan ooit. Het is niet uitgesloten dat de Nobelprijs voor Santos juist meer olie op het vuur zou kunnen gooien. ‘Ik hoop dat de Nobelprijs Colombia een duw in de goede richting geeft en dat het Colombiaanse volk hierdoor anders zal kijken naar de vrede,’ zegt Steele. Ook het Nobelcomité ziet de Nobelprijs als een hommage aan iedere Colombiaan die de hoop op vrede nog niet heeft opgegeven.
Op initiatief van de Colombiaanse UvA-student Stephanía Rivera Tamayo zal op zondagmiddag 9 oktober op het Museumplein een manifestatie voor de vrede in Colombia plaatsvinden waar iedereen welkom is.