Zalando-doos
Na een korte introductie van presentator Paul Helbing trapten de medewerkers af met ieder een pitch waarin ze in vier minuten nog eens haarfijn hun onderzoek aan het publiek voorschotelden. Althans, in zo’n kort tijdsbestek was er geen tijd voor alle details en wilden de onderzoekers vooral de relevantie en impact van hun onderzoek benadrukken. Daarvoor haalden ze alles uit de kast. Sjoukje Goldman schopte een Zalando-doos van het podium en de hoogzwangere Martinet Streppel had haar presentatie gefilmd zodat ze er ondanks haar verlof toch bij kon zijn.
Radicale uitspraak
Voordat het de beurt was aan de studenten, sprak HvA-decaan en UvA-hoogleraar Jean Tillie over zijn visie op het onderzoek aan de hogeschool. Waar Van Hintum van het eerder nog enigszins wist te nuanceren, deed Tillie een ‘radicale uitspraak’. Tillie: ‘Wij doen het gewoon beter.’ Waarbij het aan de stilte van de zaal niet helemaal duidelijk was of hij daarmee de universiteit of de hogeschool bedoelde. Het laatste bleek waar: ‘Het onderzoek dat wij hier doen is moeilijker.’ Hij richtte zich daarvoor op het feit dat praktijkgericht onderzoek zich moet verhouden tot zowel het onderwijs als fundamentele kennis en de praktijk. Tillie roemt daarbij het feit dat de hogeschool een ‘waanzinnig’ netwerk met de stad Amsterdam heeft en daar zeker een impact heeft.
Stemkastjes
Toch ontkent Tillie niet dat dat er nog aan een aantal dingen gewerkt moet worden, zoals het stimuleren van het onderzoekend vermogen van de studenten. Al lijkt daaraan geen gebrek wanneer het woord wordt gegeven aan de genomineerde studenten. Nadia Burgmeijer en Didien Goedhart bijten het spits af met een hun ‘perfecte sportreep’ en ook de rest volgt met een vlotte pitch. Ook zij ontkomen niet aan een stel kritische vragen vanuit de jury, al lijkt zij vooral onder de indruk van het werk dat door de studenten is gedaan.
Dan verdwijnt de jury achter de schermen om in beraad te gaan en is het voor het publiek tijd om de stemkastjes op te pakken. In dertig seconden beslissen zij wie er met de publieksprijs vandoor zal gaan. De achterban van de onderzoekers graait snel de stemkasten van de lege stoelen om zo meer stemmen uit te brengen. Na een muzikaal intermezzo en een pittige sportquiz van Dennis van Vlaanderen is het dan toch echt tijd voor waar iedereen eigenlijk voor gekomen is: de uitreiking van de Research Awards.
Uitreiking
Paul Helbing heeft de eer om de publieksprijs bekend te maken. Daarvoor koos de meerderheid in de zaal voor Debby Landkroon en haar onderzoek naar subsidieverrekening op huurverhoging dat tot Kamervragen heeft geleid. ‘Dat was voor mij al een prijs op zich, maar ik ben ontzettend trots dat men ook hier op mij heeft gestemd. Ik ben heel blij dat de boodschap van mijn onderzoek iets met mensen doet.’
Jan Haenen werd door Huib de Jong vervolgens aangewezen als de winnaar van de studentenprijs voor zijn onderzoek naar de optimalisatie van de locatie waar laadpalen in Amsterdam worden geplaats. De Jong prees naast de relevantie vooral de methodiek in het onderzoek. Haenen reageerde uitgelaten: ‘Het is fijn dat er zoveel aandacht is voor het onderzoek dat ook door studenten wordt gedaan. Mooi dat dit niet alleen zomaar een opdracht is die je hebt gedaan om je studie te halen.’
Tot slot was de prijs voor het beste onderzoek onder de medewerkers voor Mel Major voor haar onderzoek naar een effectieve fysiotherapeutische interventie voor ex-intensive care patiënten. ‘De concurentie was heel sterk dus ik had het niet verwacht,’ zei Major. Volgens De Jong was haar onderzoek toch het meest opvallend omdat de impact ervan op een globaal niveau speelt.