Free Yezidi
Ze was een onopvallende student rechten, die ervan droomde om rechter te worden. Nu is ze een van de meest vooraanstaande voorvechters van een betere toekomst voor de jezidi’s. Vanuit haar ouders’ huis richtte ze de stichting Free Yezidi op, omdat ze wilde dat de Verenigde Naties de genocide op haar volk erkenden. Al gauw zamelde ze zo’n tienduizend euro in om naar New York af te reizen. Nadat ze in een uitzending van BBC World gesproken had, zegde modeconcern Gucci nog eens 120.000 dollar toe.
Toen ging het snel: Ibrahim pleitte in het Britse Hogerhuis, in New York bij de VN, en vloog naar Noord-Irak om er een vrouwencentrum op te richten, waar trauma-experts en psychologen ontsnapte jezidi-vrouwen helpen bij de verwerking van hun trauma’s. Ibrahim laat zien dat je vanuit niets grote verandering kunt brengen in de wereld. In haar vrijwillgerswerk toont ze ondernemerschap. ‘Ik ben in mijn eentje begonnen,’ zei Ibrahim in Folia. ‘Nu heb ik tien board members verspreid over de hele wereld; ik heb elf, twaalf mensen in Irak en nog zes vrijwilligers.’
Sinds ze haar stichting twee jaar geleden begon, heeft ze geen dag vakantie gehad. Dit najaar vloog ze nog naar de Verenigde Staten voor het nieuwste project van de Free Yezidi Foundation: het Justice Project, waarmee ze IS strijders die misdaden tegen jezidi’s pleegden probeert te identificeren. Als ze een uurtje over heeft studeert ze: Pari Ibrahim hoopt eind dit jaar haar diploma te behalen.