Win-winsituatie
Behalve dat is er een groot voordeel voor de attracties zelf. ‘Musea kunnen via de app zelf aangeven wanneer het minder druk is, zodat er ook nog eens aan crowdmanagement wordt gedaan,’ legt Mijnhart uit. Zo kunnen bezoekerspieken en -dalen afgevlakt en opgevuld worden. En daarnaast is het in deze tijden van terrorismedreigingen een fijn idee dat er geen grote rijen meer als doelwit voor ogen zijn én geeft de app suggesties voor activiteiten als je een tijd moet wachten.
De vier studenten kennen elkaar van de minor entrepeneurship. ‘We merkten al vrij snel dat we een goed team zijn,’ vertelt Mijnhart. ‘Dan denk je misschien: doen ze dit voor geld? Voor zaken? Ook, maar wij wilden vooral een product maken dat een probleem oplost.’ Na twee gefaalde start-ups – waaronder een huisdieren B&B Drop your dog – komen ze uit bij het toerismeprobleem van Amsterdam, en de grote rijen die daar een direct gevolg van zijn. Verdienen ze dan geen geld? Toch wel. ‘Voor elk toegangskaartje dat we verkopen, krijgen we een deel van de verkoopprijs,’ vertelt Singh. ‘De attractie betaalt voor de service.’
Met de publieks- en juryprijs slepen de studenten ook nog meer dan 1.750 euro binnen, die ze gelijk weer in de app pompen. Daarnaast hebben ze een paar kaartjes voor het Toomler-café gekregen. ‘Ik wist eerst niet eens wat dat is,’ zegt Singh, die aangeeft iets meer waarde te hechten aan de juryprijs. ‘Bij de publieksprijs weet je dat je boodschap goed is overgekomen, maar de juryprijs is toch wat objectiever.’ Na het winnen van de publieksprijs hadden ze niet verwacht ook de juryprijs in de wacht te slepen. Maar ‘meedoen is belangrijker dan winnen,’ voegt Knoop toe.
Bekijk hieronder een video over de werking van HurryQ