Collegegeld
Zo zou de politiek het collegegeld kunnen bevriezen. De afgelopen jaren is het jaarlijkse collegegeld met honderden euro’s gestegen. In 2011 betaalden studenten 1.713 euro per jaar, terwijl ze aanstaand collegejaar 2.006 euro zullen betalen.
Ook wil het ISO dat geld dat door de invoering van het leenstelsel vrijkomt wordt geïnvesteerd in het onderwijs. Bij de invoering van het leenstelsel sprak minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van een bedrag van 1 miljard euro, maar de koepel van universiteiten houdt het op ongeveer 600 miljoen euro. Bussemaker was al van plan om dit in het onderwijs te investeren en sprak van een zogenoemde ‘kwaliteitsimpuls’. Als het aan het ISO ligt zal een volgend kabinet zich aan dit voornemen houden.
Studenten moeten volgens het ISO ook beter worden voorgelicht over de inhoud van hun studieprogramma en het toekomstperspectief van hun opleiding. Ongeveer een derde van de studenten valt namelijk in het eerste jaar uit, of wisselt van studie. Dit zorgt volgens het ISO voor onnodige studieschuld en dat moet voorkomen worden.
Formatie
Het ISO lanceerde vandaag een online schuldmeter waarop te zien is hoe de studieschuld in Nederland toeneemt. Sinnige hoopt dat het hoger onderwijs op deze manier nog een onderwerp wordt in de verkiezingscampagne maar hij heeft niet de illusie dat het ISO dat in zijn eentje voor elkaar kan krijgen.
‘Belangrijker is dat we met onze voorstellen de formateur van een nieuw kabinet een handje helpen, want tijdens de formatie zullen de belangrijke politieke beslissingen worden genomen,’ aldus Sinnige. Hij denkt dat de plannen van het ISO wel kans maken om in praktijk gebracht te worden. ‘GroenLinks wil het collegegeld halveren, dat is mooi. Het CDA wil de basisbeurs terug, net als de ChristenUnie die ook het geld uit het leenstelsel in het onderwijs wil blijven investeren [net als het CDA, red.]. En D66 is het met ons eens dat het collegegeld bevroren moet worden. Als die partijen samen gaan formeren dan kan dat goed voor de studenten uitpakken.’
Folia zette op een rijtje wat de politieke partijen allemaal aan studenten beloven. Lees hier het overzicht. Daarin lees je onder meer dat volgens de doorrekening van het Centraal Planbureau GroenLinks het collegegeld niet met de helft, maar met een kwart zal verminderen, en dat ook onduidelijk is waar het CDA en de ChristenUnie hun kwaliteitsimpuls van betalen.
In een eerdere versie van dit artikel stond dat de studieschuld in 2012 8,6 miljard euro bedroeg. Dat is het bedrag waarop volgens DUO daadwerkelijk moet worden afgelost en niet het bedrag aan schulden dat uitstond. Dat bedroeg destijds om en nabij de 12 miljard.