De universiteit wilde bijvoorbeeld niet dat studenten en docenten die niets met de vernielingen te maken hadden moesten betalen. Om de individuele daders op te sporen had er onderzoek moeten worden gedaan naar alle docenten en studenten die aanwezig waren in het Maagdenhuis en heel veel van hen zijn nu ‘in een constructieve dialoog zijn met het college van bestuur’ verwikkeld. Zo'n onderzoek zou volgens de UvA de dialoog in gevaar brengen, en dat wilde de UvA niet. De minister stelt dat te begrijpen.
Rotte appels
'Willekeur,' zeggen Rog en Duisenberg. In de Kamervragen spreken ze van ‘een passieve aanpak van de hoogopgeleide vandalen van het Bungehuis en Maagdenhuis’ die niet goed te rijmen is met de harde aanpak van voetbalvandalen. De minister verdedigt de aanpak door andermaal te stellen dat er ‘honderden vreedzame demonstranten (zijn, red.) die niet gestraft zouden moeten worden.’
In hun Kamervragen vroeg het duo overigens of de UvA als gevolg van de schade een hogere verzekeringspremie moet gaan betalen. De minister wil daar niets over zeggen omdat het ‘vertrouwelijke bedrijfsgegevens’ betreft.