Het is de bedoeling dat bestuurders en onderwijsinstellingen op regionaal niveau gaan proberen studenten uit de spits te krijgen. In regio’s waar veel wordt bespaard, krijgen hogescholen en universiteiten straks meer geld van de overheid om te investeren in het onderwijs.
‘OV-kaart is een voorwaarde voor toegankelijkheid’
Het ISO en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn vooral blij met de aanbeveling om de OV-kaart in de huidige vorm te behouden. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat een groot deel van de jongeren tussen 17 en 22 jaar in 2015 thuis is blijven wonen. In vergelijking met 2014 verhuisden vijftien procent minder jongeren voor hun studie naar een andere stad.
‘Stel je voor dat nu ook het reizen wordt ingeperkt,’ zegt De Nie. ‘De OV-studentenkaart is een absolute voorwaarde om de toegankelijkheid van het Nederlandse hoger onderwijs te waarborgen.’ LSVb-voorzitter Stefan Wirken: ‘Het studenten-OV moet behouden blijven. We zullen ons altijd verzetten tegen verdere bezuinigingen die studenten ontmoedigen om te gaan studeren op de plek die zij willen.’