Selectie bij vijftig doorstroommasters
De UvA hanteerde altijd slechts selectiecriteria voor duale masters en onderzoeksmasters, maar kondigde in september jongstleden aan dat het ook van zins was te gaan selecteren bij vijftig eenjarige masters. Daarbij zou men gaan selecteren op basis van cijfers en andere criteria, zoals een selectiegesprek of een toets.
Met die invoering van selectieve masters lijkt men in rap tempo te zijn begonnen.Van de vijftig doorstroommasters die er vorig jaar nog waren, zijn er nu immers nog maar 29 over. Naomi Appelman, voorzitter van de Centrale Studentenraad, zegt dat zij hierover in nauw contact staat met de facultaire studentenraden. ‘Het grootste deel van die raden lijkt nu tegen,’ zegt ze. ‘Het plan is om uiteindelijk een advies te schrijven namens alle raden en de Centrale Studentenraad.’
Update 2 maart 2016 14.45 uur
De UvA zegt selectie af te stemmen met haar Nederlandse partners in de League of European Research UniversitiesLERU is de League of European Research Universities. In Nederland horen daar naast de UvA ook de universiteiten in Leiden en Utrecht bij. De LERU is naast een koepel ook een belangengroepering die lobbyt bij de Europese Unie. en de VU. ‘We willen dat voor elke bacheloropleiding ook een doorstroommaster gegarandeerd is bij de UvA, de Vrije Universiteit, de Universiteit Utrecht of de Universiteit Leiden,’ zegt een woordvoerder. Hierover maakt men nog nadere afspraken.
De UvA laat weten dat men op dit moment voornamelijk selecteert voor tweejarige bètamasters die geen research master zijn. Hierbij selecteert men op basis van motivatie, cijfers in de bachelor, kennis, studiesucces in de vooropleiding en taaleisen. Voor een groot aantal Engelstalige masters bij de geesteswetenschappenfaculteit en de rechtenfaculteit wordt bovendien geselecteerd op de Engelse taalbeheersing. Bij de Faculteit Economie & Bedrijfskunde wordt bij sommige studies aan niet-UvA-studenten gevraagd om een motivatiebrief te schrijven en daarnaast zijn er ‘bij specifieke masterprogramma’s’ aanvullende eisen. Daarbovenop komen nog de 21 research masters waarvoor al langer wordt geselecteerd.
Met name bij de Faculteit Economie & Bedrijfskunde en de Faculteit Maatschappij- & Gedragswetenschappen wordt nagedacht over intensivering van de selectie bij masters, zegt de woordvoerder. ‘Bij de Geesteswetenschappenfaculteit is vorig jaar besloten af te zien van een pilot voor verdere selectie (naast de taaleis) bij de opleidingen van de faculteit.’