Net als veel huidige technologische fenomenen was het woord algoritme een paar jaar geleden nog een saaie onbekende term die hooguit af en toe langskwam in een detailuitleg over systeemsoftware in een krantenbijlage, maar ineens bepaalt het onze hele werkelijkheid. Zo bepalen algoritmes ook welke nieuwsupdates mijn iPhone en iPad door de dag heen laten zien, wat wordt gebaseerd op mijn – maar vermoedelijk ook vooral op andermans – voorkeuren. Want sinds kort is mijn iPhone een vieze populist geworden. Tot het belangrijkste nieuws van de dag behoren meestal minimaal twee dierenfilmpjes, een wetenschapper die waarschuwt voor een groot dodelijk gevaar en drie dreigende meldingen van terrorisme dan wel tasjesroof. Niet het grootste nieuws, maar het meest emotionelenieuws selecteert Apple in mijn werkelijkheid.
Als dit ongemerkt al jarenlang op alle iPhones ter wereld gebeurt en je bedenkt dat de meeste mensen überhaupt alleen Facebook als nieuwsbron gebruiken, zijn de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen en onze huidige rassenhaat opeens niet zo onrealistisch meer. Het zou zo een Black Mirror-aflevering kunnen zijn.
Het meest realistische aan die serie is dat de werkelijkheid er nep voelt. Niet omdat de serie niet overtuigend is, maar omdat een wereld waar technologie de toon bepaalt, aan menselijkheid verliest. Dat gaat blijkbaar ook op voor de algoritmes van mijn iPhone. Maar leg dat maar eens uit aan een algoritme: Siri zal je niet begrijpen, voorlopig...