Arbeidsvoorwaarden
De vakbonden zien dat beleid al langer met lede ogen aan. Zij wijzen erop dat de arbeidsvoorwaarden voor jonge onderzoekers verslechteren. Dat je vier jaar al je aandacht aan je promotieonderzoek kunt besteden is een uitzondering en luxe geworden. De meeste jonge promovendi leven van het ene tijdelijke onderzoeksproject naar het volgende.
In die vakbondsklacht weerklinkt het protest van jonge wetenschappers in Nederland. In de zomer protesteerden UvA-onderzoekers tegen de hoge werkdruk en het flexwerk in de wetenschap. In Vlaanderen zijn de vakbonden die voorzet nu gevolgd. De week van de opening van het academische jaar hebben ze kleine acties gehouden om aandacht te vragen voor de precaire arbeidsomstandigheden van wetenschappers en het failliet van het financieringssysteem.
'de kracht van verandering'
De acties hebben de politiek nog niet op scherp gezet. En dat is jammer, want de universiteiten geven zelf met hun eigen beleid duidelijk aan dat ze hun wetenschappers meer tijd en begeleiding gunnen. De concurrentie tussen de universiteiten is een rem op die ontwikkeling, maar wordt beleidsmatig nog altijd aangemoedigd.
De Vlaamse minister van Wetenschap en Innovatie, Philippe Muyters (N-VA) gelooft, althans volgens zijn partijslogan, in de kracht van verandering. Des te opmerkelijk dat zijn wetenschapsbeleid stagnatie in de hand werkt.