Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
opinie

Ilse Wissink Ilse Wissink,
4 November 2015 - 07:20
'Geneeskundestudenten worden onevenredig hard getroffen'

Voor studenten geneeskunde is een bijbaan geen optie. Om dokter te worden is het na de driejarige bachelor namelijk noodzakelijk om een driejarige master geneeskunde te volgen. Deze master bestaat volledig uit onbetaalde stages, de zogeheten coschappen. Tijdens de coschappen besteedt de student gemiddeld 55 uur per week aan stage-, studie- en reistijd. Werktijden zijn, net zoals bij artsen, onregelmatig en vallen vaak in de avonduren of in het weekend. De grote tijdsinvestering evenals de onregelmatige diensten maken de combinatie met een bijbaan fysiek en mentaal vrijwel onmogelijk. Een bijbaan naast deze meer dan fulltime opleiding kan zelfs ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs en de opleiding van de toekomstige arts.

 

Onwenselijk
Volgens het Nibud kost studeren 1163 euro per maand. Studenten kunnen maximaal 1016 euro per maand lenen bij de overheid. Behalve als er draagkrachtige ouders zijn om bij te springen, zijn coassistenten genoodzaakt een lening aan te gaan. Uit het eerder genoemde onderzoek van het LMSO en Loca blijkt dat studenten geneeskunde in het nieuwe leenstelsel een gemiddelde studieschuld van 38.000 euro verwachten, voornamelijk opgebouwd in de masterfase. Fors meer dan de 26.000 euro die het Centraal Plan Bureau (CPB) voor alle universitaire studenten verwacht. De student geneeskunde wordt dus financieel onevenredig hard getroffen.

 

De financiële zorgen worden door veel studenten geneeskunde gedeeld. Door de verslechterde arbeidsmarkt voor basisartsen en het feit dat maar weinig basisartsen uiteindelijk specialist worden, is een hogere schuld minder goed te rechtvaardigen dan voorheen. Uit het onderzoek blijkt dat door het leenstelsel 31 procent van de studenten met een lage financiële bijdrage van hun ouders een andere studie had overwogen. Dit is significant meer dan de 19 procent met een ouderlijke bijdrage van 250 euro per maand of hoger. De keuze om geneeskunde te studeren wordt zo bepaald door de financiële situatie van studenten, wat mij betreft een onwenselijke situatie.

 

Ilse Wissink studeert geneeskunde. Zij schreef deze tekst mede namens het Landelijk Overleg Coassistenten, De Geneeskundestudent en het Landelijk Medisch Studenten Overleg.

website loading