Een zeer klein verschil, maar desalniettemin relevant, vinden Hernández-Julián en Peters. Bij de vrouwen die het minst aantrekkelijk werden bevonden was het verschil in cijfers nog groter (0,067 lager ten opzichte van anderen). Uit de resultaten blijkt ook dat de cijfers van blanke studenten gemiddeld 0,2 punten hoger zijn dan die van andere studenten.
De onderzoekers toonden verder aan dat de verschillen wegvallen bij studenten die online onderwijs volgen: uiterlijkheden blijken daar helemaal geen rol te spelen bij het studieresultaat, waarschijnlijk omdat visueel contact überhaupt niet aan de orde is. Sterker nog: aantrekkelijke studenten scoren in een digitale omgeving relatief slechter dan in een traditioneel klaslokaal.
Meer tijd en aandacht
Nog los van de voor de hand liggende vraag of aantrekkelijkheid objectief en op basis van een pasfoto te meten is, valt er volgens critici op het onderzoek van alles aan te merken. Zo vond de studie binnen een korte periode plaats en werd er maar één universiteit bij betrokken. Toch is het niet de eerste keer dat er een verband werd aangetoond tussen aantrekkelijkheid en studiesucces. In 2014 lieten Amerikaanse onderzoekers al zien dat knappe adolescenten meer kans hebben om na hun middelbare school een vierjarige universitaire studie af te ronden dan hun minder mooie leeftijdsgenoten.
Hernández-Julián noemt de resultaten van zijn onderzoek tegenover Inside Highered ‘verontrustend’. Hij denkt dat er twee mogelijke verklaringen zijn voor het feit dat aantrekkelijke vrouwelijke studenten hogere cijfers krijgen. Docenten zouden onbewust meer tijd en aandacht aan hen geven met als gevolg dat ze beter scoren, of ze geven door impliciete bias zélf een hoger cijfer.