Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Le Plat Pays | Cijfersymboliek
Foto: DeWereldMorgen (cc)
opinie

Le Plat Pays | Cijfersymboliek

Ruben Claesen Ruben Claesen,
21 June 2016 - 09:11

Meer dan tweeduizend euro betalen Nederlandse studenten vanaf het academiejaar 2017-2018 voor een jaar studeren aan een universiteit of hogeschool. Het komt maar in het nieuws omdat de ‘magische’ kaap van het rond getal wordt gehaald.

Was het 1999,90 euro, dan kraaide er geen haan naar. Of misschien de ironische twitteraar die zou opmerken dat de instellingen braderieprijzen hanteren. Bij dezen is de potentiële promoslogan ‘Kom bij ons studeren voor nog geen twee ruggen!’ definitief verwezen naar het land der verdwenen illusies. Wat een gemis.

 

Ook in Vlaanderen weten de beleidsbepalers wat voor gewicht het rond getal heeft als het over uw toekomst gaat. De Vlaamse regering was in juli 2014 nog maar pas in het zadel toen de krant De Morgen fors uitpakte: vanaf het academiejaar 2015-2016 zou het collegegeld stijgen van 619,90 euro naar 1.072 euro. Een stijging van maar liefst 72,9 procent.

 

Het nieuws kwam die ochtend in juli tamelijk hard aan, ook al stond een verhoging in de sterren geschreven. Sommige universiteitsrectoren hadden verklaard dat het voor hen niet hoefde. Voor sommigen misschien wel. En ook de hogeschooldirecteuren vonden het een te overwegen piste. Dan weet je dat het op de onderhandelingstafel ligt.

Ook wij zullen naar een viercijferig getal sluipen. En ook dan zal er geen haan naar kraaien

En toch: eens je dan zo’n bedrag van vier cijfers in al zijn glorie op je beeldscherm ziet verschijnen, dan ontwaakt je toorn. De studentenbeweging in België en Vlaanderen heeft immers jarenlang van de inschrijvingsgelden een stevig strijdpunt gemaakt. De Franstalige studentengemeenschap komt over het algemeen vaker en voor diverser actiepunten op straat, maar als ze aan de centen raken, dan is het ook hommeles in de Vlaamse studentenpopulatie. Op 2 oktober verzamelden er daarom zo’n tweeduizend studenten in Brussel.

 

Uiteindelijk verhoogde de Vlaamse regering de collegegelden nooit tot boven de magische grens. Toch nog niet meteen. Het artikel van De Morgen stond dan ook bol van de voorwaardelijke journalistenwijs: ‘in de wandelgangen’. Dat betekent zoveel als: ‘Ik heb lekker een primeur, maar als er niks van klopt is het mijn schuld niet’. En zo bleek de headliner van 1.072 euro een luchtbel. Maanden later pas, nota bene ruim twee weken na de studentenbetoging van 2 oktober, kon de regering dan officieel communiceren dat het inschrijvingsgeld slechts zou stijgen tot 890 euro. Geen verhoging van 72,9 procent, maar slechts van 43,6. Een knap staaltje politiek gespin, heet dat dan.

 

Over een jaar of vijf zal het bij ons ook wel prijs zijn. Ergens onderweg zal de regering het indexeringsknopje aanzetten, en zullen ook wij naar een viercijferig getal sluipen. En ook dan zal er geen haan naar kraaien. Geen betogingen, geen publiek debat. Behalve misschien een ironische twitteraar, of een verdwaalde blogger.

lees meer
website loading