Er komt toch een experiment met een zogenaamde instellingstoets waar een klein aantal universiteiten en hogeschool aan kan deelnemen. Eerder was er veel kritiek vanuit de Tweede Kamer op het plan om universiteiten en hogescholen de kwaliteit van hun eigen opleidingen te laten controleren, maar vandaag sloten PvdA, VVD, CDA, SP, GroenLinks en D66 een compromis. De instellingsaccreditatie komt er, maar zelfs voor universiteiten en hogescholen die daarvoor slagen, blijven - weliswaar verlichte - opleidingsaccreditaties bestaan.
Op dit moment is er één wijze van opleidingsbeoordelingen in het hoger onderwijs. Alle opleidingen van alle universiteiten en hogescholen worden iedere zes jaar gekeurd. Voorafgaand aan die keuring vindt er een zogenoemde visitatie plaats. Daarbij bezoekt een commissie, bestaand uit hoogleraren, studenten, docenten en mensen uit het werkveld, een opleiding om te kijken of deze toereikend is. De NVAO beslist vervolgens op basis van het rapport van die commissie. Als een opleiding niet wordt geaccrediteerd, dan mag zij geen rechtsgeldige diploma’s uitreiken.
Bureaucratie
Universiteiten en hogescholen hekelen de bureaucratische procedures die gepaard gaan met die procedures. Zij zijn voorstanders van een instellingstoets. Daarbij moeten universiteiten en hogescholen er zelf voor zorgen dat hun opleidingen op orde zijn en beoordeelt de NVAO enkel de instelling in haar geheel. Dat zou veel minder bureaucratie met zich meebrengen.
Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was gevoelig voor die argumenten en wilde een grote pilotDe UvA en HvA gaven direct aan mee te willen werken met zo'n pilot. met die instellingstoets, maar de Tweede Kamer trapte in september vorig jaar op de rem. De Kamer was bang dat de slager zijn eigen vlees zou keuren.
Verlicht regime
Vandaag bleek er een compromis over die instellingstoets mogelijk te zijn. Er komt een experiment met een beperkt aantal universiteiten en hogescholen die een instellingstoets mogen doen. Wanneer zij slagen voor die instellingstoets, zullen de opleidingsaccreditaties volgens een ‘een verlicht regime’ plaatsvinden. Dat betekent dat de NVAO enkel zal toetsen welke vaardigheden afgestudeerden moeten bezitten en of de opleiding dat ook waarmaakt. Nu toetst de NVAO bijvoorbeeld ook de ict-faciliteiten van een opleiding.
Op korte termijn zal minister Bussemaker in een brief meer uitleg geven over hoe de pilot er uit zal zien.