Leuke kanten
Ook de HvA, die nog geen officiële resultaten van instroom en uitval over cohort 2014 kan presenteren, ziet dat de uitval iets is afgenomen en studenten met een positief advies vaker de BSA-norm halen. ‘We kunnen alleen niet zeggen dat dat geheel door de studiekeuzecheck komt,’ aldus Jet Benjamins, coördinator van de studiekeuzecheck bij de HvA. ‘We hebben een pakket aan maatregelen doorgevoerd, dus dat moet meegenomen worden. Maar het zou mooi zijn als het in ieder geval deels met de check te maken heeft.’
De HvA heeft een evaluatie gedaan onder de studenten van het eerste cohort over hun ervaringen met de studiekeuzecheck. Daaruit volgde dat studenten direct na de studiekeuzecheck heel positief oordeelden met een 7,5, maar na het eerste studieblok minder te spreken waren en een punt lager gaven. Dit had voornamelijk te maken met het feit dat voor een aantal opleidingen de check niet aansloot bij het werkelijke niveau van de opleiding. ‘Als een opleiding ervoor kiest alleen de leuke kanten van een studie te belichten, zijn studenten na het eerste studieblok juist kritisch,’ zegt Benjamins.
Bij de UvA is eenzelfde evaluatie uitgevoerd, waar ook al vergeleken kon worden tussen 2014 en 2015. De Matching is in 2015 duidelijk verbeterd: de studenten gaven dit jaar als geheel een 7,5 tegenover een 7,3 in 2014. Ook op deelgebieden als sfeer, organisatie en beeldvorming over de opleiding zijn positievere cijfers gegeven.
‘Beter nadenken’
Maar volgen de studenten de adviezen van Matching en Keuzecheck nu wel op? Voor het cohort 2015 zijn zowel voor de UvA als de HvA nog geen officiële cijfers over instroom bekend. Wel liet een tussentijdse meting in september bij de UvA al zien dat 58 procent van de studenten met een negatief studieadvies zich had ingeschreven bij een opleiding, tegenover 77 procent van de studenten met een positief advies. De verwachting van de UvA is dat deze trend door gaat zetten, wat betekent dat de studiekeuzecheck op de lange termijn gaat doen wat het voor ogen had: studenten beter laten nadenken over hun studiekeuze.